Türkiye’de fay hatları nerede sorusunun cevabına ulaşmak için pek çok kişi tarafından araştırma yapılmaktadır. Fay, iki kıta sahanlığının birbirine olan teması sonucunda ortaya çıkan aktif kesimlerdir. Kırık olarak da bilinir.
Yer kabuğunda yüzyıllar boyunca devam eden gerilme ve sıkışma sonucunda enerji birikimi oluşur. Bu durum da hareket meydana getirir. Hareketli bölüme fay adı verilir. Fayın olduğu, fayı takip eden kırıkların olduğu bölüme ise fay hattı adı verilir.
Fay Hatları Neden Hareket Eder?
Levhaların birbiriyle teması halinde sıkışan fayların zayıf bölümleri zorlanır. Zorlanma sonucunda enerji birikimi oluşur. Biriken enerji yükünü azaltmak üzere yakın süre içinde hareketlenme meydana getirir. Bu hareketlenme bir de şiddetli bir kırılma meydana getirir. Fayın hareketi bu şekilde açıklanır. Fayın hareketiyle oluşan kırılmalar sonucunda büyük sarsıntı meydana gelir. Bu sarsıntılar da büyük yıkımlara yol açabilir. Sonuç olarak can ve mal kaybı meydana gelebilir. Fay hareketliliği yüzyıllardır var olan ve yıllarca da sürecek olan bir durumdur. İnsanoğlunun bunun farkında olması ve buna göre önlem alması önemlidir.
Türkiye’de Kaç Tane Fay Hattı Var?
Türkiye jeolojik olarak 3. zamanda oluşmuştur. Bu da genç oluşumlu olmasına neden olmuştur. Bu yüzden aktif fay hattı ve kırıklı yapı yönünden zengindir. Türkiye ‘de toplamda 3 tane fay hattı vardır:
- Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF)
- Saroz Körfezi’nden başlar ve Marmara Denizi, Adapazarı, Erzincan üzerinden Van Gölü’ne kadar uzanır.
- Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF)
- Hatay’dan başlar, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Elazığ’dan geçerek Bingöl Karlıova’ya kadar uzanır.
- Batı Anadolu Fay Hattı (BAF)
- Ege Bölgesinin tümünü kapsar.
Türkiye ‘de 1. Derece Deprem Bölgeleri
Türkiye’de aktif fay hattı geçen il sayısı oldukça fazladır. Bu illeri bölgelere göre sıralayalım:
- Ege Bölgesi: İzmir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Uşak
- Marmara Bölgesi: Balıkesir, İstanbul, Sakarya, Yalova, Bursa, Kocaeli
- Akdeniz Bölgesi: Hatay, Osmaniye, Isparta
- Doğu Anadolu Bölgesi: Bingöl, Erzincan, Tunceli, Muş, Hakkari
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Siirt
- Karadeniz Bölgesi: Düzce, Bolu, Karabük, Tokat, Bartın
- İç Anadolu Bölgesi: Kırşehir
Türkiye ‘de deprem riski en az olan iller hangileridir?
Türkiye’deki bazı illerde yıkıcı derecede deprem yaşanmaz bazen de çevre illerde olan depremler hissedilir. İşte depremin en az vurduğu, deprem riskinin en az olduğu iller: Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ankara, Edirne, Kırklareli, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya, Karaman, Adana
Depremzede öğrencilere yardım eli devletten geldi.