Sözleşmesiz ve Sözleşmeli Kuran kursu öğreticisi maaşı ne kadar? Günümüzde bir meslek tercihi yapmak isteyenler, ilk olarak o mesleğin ne kadar kazandırdığını da düşünür. Bu bakımdan Kuran Kurslarında öğretici olmak isteyenler, ne kadar kazabileceğini sıklıkla düşünür.
Bu bakımdan 7. derece, 4 senelik dini yüksek öğrenim sahibi bir Kuran Kursu Öğreticisi 4,850,04 Türk lirası almaktadır. Ancak farklılık da meydana gelebilmektedir. Öğrenim durumu, hizmet yılı, evli olup olmadığı ve çocuk sayısı alınan maaşları da etkilemektedir.
Eğer bu mesleği inceliyorsanız, geçici Kuran Kursu öğretici maaşları konusunun yanı sıra nasıl bu mesleği yapabileceğinizi de bilmeniz gerekir. Böylece meslek size hitap ediyorsa buna göre bir kariyer planı oluşturabilirsiniz.
Kuran Kursu Öğreticisi Maaşı 2022
Kuran Kurslarında eğitici olmak istiyorsanız öncelikle Kuran Kursu öğreticisi nedir, ne iş yapar gibi konuları da bilmeniz gerekir. Zira böylece bu mesleğin size göre olup olmadığını görebilir, meslekte sizden nelerin bekleneceğini anlayabilirsiniz. Peki, Kuran Kursu Öğreticisi Maaşı ne kadar?
Bu bakımdan bu personeller, Diyanet İşleri Başkanlığında bulunan cami ve Kuran kurslarında Kuran-ı Kerim’i usulüne göre okumayı öğreten kişilerdir. İbadetler için sure ve duaları ezberletmekte, hafızlık yaptırmakta, İslam dininin temel dini inanç, ahlak ve ibadet esasları üzerine bilgi verir.
Kuran kursu hocası maaşı, 7. derece, 4 senelik dini yüksek öğrenim sahibi bir Kuran Kursu Öğreticisi için 4,850,04 Türk lirasıdır. Ancak farklı etmenlere göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Sözleşmeli Kuran Kursu Hocası Maaşı ise şu şekildedir:
Sözleşmeli Kuran Kursu Öğreticisi Maaşı
Kuran Kursu Hocası Maaşı net olarak 4,850 TL’dir. Detaylar şu şekilde sıralanabilir;
Gösterge Aylığı (7/1) | 126.76 TL |
Ek Gösterge Aylığı | 89.90 TL |
Taban Aylığı | 3,814 TL |
Yan Ödeme Aylığı | 28 TL |
Özel Hizmet Tazminatı | 1.110 TL |
Ek Ödeme | 65 TL |
Sözleşmeli Kuran Kursu Öğreticisi Net Maaş: 4,850 TL
Doğrusunu bilmediğinize eminiz! Geğirmek Abdesti Bozar Mı?
Kuran Kursu Öğreticisi Ne İş Yapar?
Eğer bir meslek hakkında araştırma yapıyorsanız, sizden nelerin beklendiğini de bilmeniz gerekir. Dolayısıyla Kuran kursu öğreticisi ne iş yapar da önemli bir detaydır. Bu personellerin görevleri, maddeler halinde şu şekilde belirtilebilir;
- Kuran kursu öğrencilerine Kuran-ı Kerim okumayı öğretme
- Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Hafızlık Eğitim Programına göre, hafızlık yapmak isteyenlere bunu çalıştırma
- Yaz Kuran kuşlarında görev alma
- Müftülüğün düzenlediği seminer, sempozyum, panel ve eğitim programlarına katılma
- Kurs pansiyon ya da yurtta ise nöbet tutma
- Öğrencilerin yiyecek-içecek işlerini düzenleme
- Namaz surelerini ve dualarını ezberletme
- Meal öğretme
- Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı program kapsamında öğrencilere siyer, ibadet, ahlak ve itikat dersleri anlatma
Sözleşmeli Kuran kursu öğreticisi nasıl olunur diyorsanız, ilk önce görevlerini bilmeniz gerekir. Zira olduğunuzda sizden bu gibi sorumluluklar beklenir.
Kuran Kursu Öğreticisi Olmak İçin Hangi Şartlara Sahip Olunmalıdır?
Kuran Kursu Öğreticisi Maaşı her ne kadar göz doldursa da, her mesleğin bir takım koşulları gerekir. Bu nedenle Kuran kursu öğreticisi olmak istiyorsanız Kuran kursu öğreticisi nasıl olunur öncesinde söz konusu koşulları bilmeniz ve yerine getirmeniz gerekir. Bunlar ana hatları ile aşağıda olduğu gibi gösterilebilir;
- Kuran-ı Kerim hakkında bilgi sahibi olma
- İslam dini hakkında bilgi sahibi olma
- Kuran-ı Kerim’i okuyup anlayacak kadar Arapça bilme
- İmam Lisesi ya da İlahiyat ile ilgili üniversite bölümlerinden mezun olma
Bu açıdan gerekli bölümlerden mezun olmamışsanız, gerekli seviyede Arapça bilmiyorsanız, İslam ve Kuran-ı Kerim hakkında bilgi sahibi değilseniz olamazsınız.
Kuran Kursu Öğreticisi Olmak İçin Hangi Eğitimler Alınmalı?
Geçici Kuran kursu öğreticisi maaşları değişkenlik gösterebilse de 4,850,04 Türk lirası civarındadır. Eğer bu mesleği yapmak istiyorsanız, ilk olarak doğal şekilde hangi bölümlerden mezun olmanız gerektiği bilinmelidir. Bunun için İmam-Hatip liselerinden mezun olunmalıdır.
Ancak farklı bir lise okumuşsanız, sonradan üniversitelerin İlahiyat bölümlerine de gidebilirsiniz. Bunlardan bazıları aşağıda olduğu gibi gösterilebilir;
- Marmara Üniversitesi
- İstanbul Üniversitesi
- Ankara Üniversitesi
- Bursa Uludağ Üniversitesi
- Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Sakarya Üniversitesi
- Gaziantep Üniversitesi
- Kocaeli Üniversitesi
- Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Dokuz Eylül Üniversitesi
Kuran kursu öğreticisi nasıl olunur diyorsanız, bu ya da farklı üniversitelerin İlahiyat fakültelerini de kazanabilirsiniz. Hepsinin taban ve tavan puanları farklılık gösterebileceği için öncesinde bunları ayrıntılı olarak incelemek önerilir. Kursta öğretici olmak için bölüm başarılı bir şekilde tamamlanmalıdır.
Kuran Kursu Öğreticisi Olmak İsteyenler Hangi Vasıflara Sahip Olmalıdır?
Her meslek için aranan bazı vasıflar vardır. Eğer bunlara sahipseniz hem işi daha kolay yapabilir hem de daha fazla zevk alabilirsiniz. Dolayısıyla sözleşmeli Kuran kursu öğreticisi maaşı hakkında bilgi araştırıyorsanız, bunun dışında gerekli vasıflar da bilinmelidir.
Bu oldukça geniş bir konu olup bilmeniz gerekenler maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir;
- Sınıf yönetimi becerisi bulundurma
- Öğrenciler ile etkili bir iletişim kurabilme
- Sabırlı olma
- Hoşgörülü olma
- Sorumluluk bilinci taşıma
- Dine ilgili olma
Dolayısıyla Kuran kursu öğreticisi olmak isteyenlerin bunları incelemesi, uyumluluk gösterip göstermediğini değerlendirmesi önerilir. Böylece mesleği daha kolay yapabilir, meslek hayatınızda da mutlu olabilirsiniz.
Kuran Kursu Öğreticileri Nerede Çalışabilir?
Günümüzde özellikle öğrenciler bir meslek ararken, onun hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak ister. Bu nedenle Kuran kursu öğreticisi üzerine bilgi istiyorsanız, Kuran kursu öğreticisi nedir konusu kapsamında nerelerde çalışabileceğinizi de bilmeniz gerekir.
Bu bakımdan söz konusu personeller Camilerde açılan Kuran kurslarında görev alabilir. Bunun dışında derneklere bağlı biçimde faaliyet gösteren Kuran kurslarında, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı birimlerde de çalışabilir.
Devlette Kuran Kursu Öğreticisi Olmak İçin Ne Gerekir?
Ülkemizde birçok kişi devlet bünyesinde çalışmak ister. Bu nedenle neler yapılabileceği sık sık sorulur. Devlette Kuran kursu öğreticisi nasıl olunur diyorsanız, bilmeniz gereken bazı kriterler aşağıda olduğu gibidir;
- Yüz kızartıcı veya kasten işlenmiş suçlar sebebiyle ceza almış olmamak
- Çocuk gelişimi üzerinde minimum 380 saatlik eğitim sonucunda sertifika, diploma sahibi olma. 4 ile 6 yaş arası Kuran kurslarında çalışacaklar içi geçerlidir.
- Belirlenen kontenjana göre uygun puana sahip olma
- Kamu Personeli Seçme Sınavı ile Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine girerek, geçerli puan almış olmak
- İslam dini hakkında bilgili olmak
- Kuran-ı Kerim okuyup anlayacak kadar Arapça bilgisi olma
- Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olma
- İmam Hatip Lisesinden veya İlahiyat alanıyla ilgili bir üniversite bölümünden mezun olma
Bu kapsamda Kuran kursu öğreticisi olmak için KPSS’den kaç puan almalıyım diyorsanız KPSS B grubundan lisans mezunları için KPSSP124, ön lisans mezunları için KPSSP123, ortaöğretim mezunları için KPSSP122 puan türünden minimum 50 almanız gerekir. Başvuru yapacağınız unvan hakkında, göreve engel de olmamalıdır.
Eğer 4-6 Yaş Grubu için nasıl sertifika alabileceğinizi düşünüyorsanız bunu gerek üniversiteler gerekse özel kurslar verebilmektedir. Dolayısıyla yaşadığınız şehir ya da gideceğiniz/gittiğiniz üniversiteye göre bir araştırma yaparsanız çok sayıda seçenek görebilirsiniz. Bu sertifikanın eğitimi değişebilmekle birlikte,
- Çocuklarla iletişim,
- Eğitici oyuncaklar,
- Türkçe dil etkinlikleri,
- Drama uygulamaları,
- Drama çalışmaları,
- Uyumsuz çocuklar,
- Oyun etkinlikleri,
- Kuran Kursu Öğreticisi Maaşı
- Süt oyun okul ve ergenlik döneminde beslenme,
- Dil gelişimi,
- Sosyal gelişim gibi modüller vardır.
4 6 yaş Kur’an kursu öğreticisi sertifikası için özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından uygun görülüp, onaylandığından da emin olmanız gerekir. Kişiler kursa katılıp başarıyla tamamladıktan sonra bunu alabilir.