EYT yönetmeliği, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olup, kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl olan sigortalılık süresini tamamlamış olanları kapsamaktadır. Emekli olabilmek için işe giriş tarihine göre 5.000 gün ile 5.975 gün arasında değişen prim gün koşulunu yerine getirmeniz gerekmektedir.
EYT’ye hak kazanan 2,2 milyon kişiden biriyseniz ve çalışmaya devam etmek istiyorsanız, bilmeniz gereken bazı şeyler var. Emeklilik yaşına ilişkin hususları düzenleyen kanun 3 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Filiz Metin, merak edilen bazı soruları yanıtladığı bir yazıyla konuya ışık tuttu.
EYT’Lİ OLAN VE ÇALIŞMAK İSTEYENLERİN DİKKATİNE!
EYT kapsamında emeklilik başvurusunda bulunanların hukuki statüsü ne olacak? Emeklilik başvurusunda bulunup bulunmamak, emeklilik başvurusunda bulunma hakkı olan çalışanların inisiyatifindedir. Hiç kimse çalışmaya veya çalışmamaya zorlanamaz. Ancak emekli olmayı seçerseniz, başvurunuzla birlikte maaş almaya hak kazanırsınız.
Emekli olup çalışmaya devam etmek isteyenler ile emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek istemeyenlerin durumu ne olacak? Emekli olmayı ve çalışmaya devam etmeyi seçerseniz, yeni yasal durumunuz Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenir. Öte yandan, emekli olursanız ve çalışmaya devam etmek istemezseniz, emekli maaşı alırsınız.
Çalışanım emekli olur ve çalışmaya devam ederse aleyhime bir şey olur mu? Kıdem tazminatını ödediğiniz sürece sorun olmaz.
Kişilik hakları açısından durum nedir? Çalışmaya devam eden emekli personel eskisi gibi özlük haklarına sahip olacaktır. Ancak işyerinde çalışma düzeni bozulabilir.
EYT’Lİ BİR EMEKLİNİN MAAŞI NE KADAR?
2023 yılında 2,2 milyon vatandaşın faydalanacağı EYT düzenlemesinin bütçeye toplam yükü 194,4 milyar TL olacak. Mart ayında başvurursanız, Nisan ayında ortalama 8.733 TL ile 5.811 lira ile 12.389 lira arasında değişen emekli maaşı alırsınız.
EYT’ye hak kazananlardansanız ve çalışmaya devam etmek istiyorsanız, seçeneklerinizi ve haklarınızı anladığınızdan emin olun. Bunu yaparak, ortaya çıkabilecek yasal sorunlardan veya mali kayıplardan kaçınabilirsiniz.