Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede oluşan yıkımın neden olduğu yaralar sarılıyor. Tüm devlet kurumları OHAL durumunda olan bölgede harekete geçerken çiftçileri yakından ilgilendiren bir haber gündeme geldi. Tarım ve Orman Bakanı Vakit Kirişçi, depremzede çiftçilere yönelik alınan yeni tedbirleri açıkladı. Kahramanmaraş ve on ilde yıkıcı etki gösteren depremden etkilenen çiftçilere sunulan desteklerle ilgili yeni bir karar alındı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere verilen mazot, gübre, hayvancılık ve kırsal kalkınma destekleri büyük ilgi görüyor. Yurt genelinde çiftçilere sunulan bu ayrıcalıklarla ilgili yeni bir karar alındı. Tarım ve Orman Bakanı Vakit Kirişçi, on ilde depremden etkilenen çiftçiler için alınan tedbirlerle ilgili konuştu. Buna göre 10 ildeki çiftçilerin bakanlıktan alacakları mazot ve gübre destekleri nakit olarak ödenecek.
Bakan Vahit Kirişçi Duyurdu
Deprem bölgesinde çiftçilere yönelik alınan yeni tedbirler hakkında konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı Vakit Kirişçi şunları söyledi: “2022’den itibaren ayni olarak verilmeye başlanan mazot ve gübre destekleri, depremden etkilenen 10 ilimiz için nakit olarak ödenecektir. Bu kapsamda toplam tutarı 2,8 milyar lira olan mazot ve gübre destekleri, şubat ayı sonuna kadar çiftçilerimizin hesaplarına yatırılacaktır. 2023 üretim yılı ÇKS başvurusunu yapan üreticilerimizin 28 Şubat olan ürün güncelleme son başvuru tarihi 8 Mayıs tarihine kadar uzatılmıştır.
Çiftçilere Toplam 1.5 Milyar Lira Destek
Bakan Kirişçi 2023 yılı boyunca devam edecek Çiğ Süt Desteği, Buzağı Desteği, Anaç Koyun-Keçi Desteği, Büyükbaş Hayvan Besi Desteği, Arılı Kovan Desteği, Sürü Büyütme ve Yenileme Desteği ödemeleriyle ilgili konuştu. Buna göre toplamda 530 milyon lira tutarındaki bu destekler 10 il için şubat ayına çekildi ve üreticilerin hesaplarına daha erken bir tarihte yatırılacak.
Öte yandan 10 ilde 185 bin işletmeye 2 milyon büyükbaş için hayvan başına 500 lira ve 9 milyon küçükbaş için hayvan başına 50 lira olmak üzere toplam 1,5 milyar lira yem desteği verilecek. Bu destekler hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Kirişçi, “Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımları için 2022-2023 dönemi başvuru süresi, depremden etkilenen 10 ilde 8 Mayıs’a, diğer illerde ise 28 Şubat’a kadar uzatılmıştır. Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları için 2022-2023 dönemi proje değerlendirme süresi, depremden etkilenen 10 ilde 8 Mayıs’a, diğer illerde ise 10 Mart’a kadar uzatılmıştır.” dedi.