0-3 Yaş Çocuklarla Oynanacak Oyunlar Nelerdir?
Çocuklar için oyun kurmak, ebeveynler için bazen yorucu ve çok düşündürücü bir iş olabiliyor. Çünkü çocuklarla oyun oynamak için, hem çocuğunuzun bilişsel ve motor becerilerini geliştirmek hem de sizinle iletişimini geliştirmek için çok önemli bir yere sahiptir.
Aynı zamanda çocuklarla kaliteli oyun oynamanın bir diğer faydası ise, oynanan oyunlar sayesinde çocuklar yaratıcı düşünmeyi keşfeder ve olumsuz duygularla baş etmeyi öğrenir. Bu yüzden anne ve babalar çocukları için en faydalı oyunları öğrenmek istiyor. Bu yazı dizimizde de çocuklar için faydalı oyunların genel bir listesini öğrenebilecek ve çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenin tadına varabileceksiniz.
Çocuklarla Oynanabilecek Basit Oyunlar
Bebekler için faydalı oyunlar oynayarak yukarıda belirtilen faydalardan maksimum fayda sağlayabilir ve bebeğinizin gelişimi için oyun oynarken bile destek olabilirsiniz. Anne ve babalar tarafından en çok tercih edilen oyun türleri ise şunlardır;
- Bebeğinizin el becerisini geliştirmek için sağlığa zararsız olan oyun hamurlarından faydalanabilirsiniz. Bu hamurlardan çeşitli şekiller yaparak çocuğunuzun hayal gücüne hitap ederken eğlenceli vakit geçirirsiniz.
- Eviniz biraz dağılsa da her çocuk saklambaç oynamayı sever. Evde çocuğunuzla saklambaç oynarken, koltuk yastıklarından ev yapıp çok eğlenceli vakit geçirebileceksiniz.
- Renkleri ve şekilleri basit blok oyunları ile öğretmek artık sanıldığı kadar zor değil. Farklı renklerde olan kumaşlardan, yastıklardan ya da meyvelerden yardım alarak çocuğunuzun şekil ve renk koordinasyonu geliştirmesini sağlayabilirsiniz.
- Legolarla oynamak hem çocuğunuzun dikkatini belli bir yerde toplamasını sağlar hem de kontrol yeteneğini geliştirir. Legoları kullanarak çocuğunuzla birlikte şekiller yaratabilir ve kaliteli vakit geçirebilirsiniz.
Belirleyeceğiniz oyunları, çocuğunuzun yaşına uygun olması çok önemlidir. Aksi takdirde oynadığınız oyundan çocuğunuz fayda görmez ve sizin istediğiniz gelişimleri göstermez. Çocukla oyun oynamanın faydaları ise pedagoglar tarafından şu şekilde belirtilmektedir;
- Oyun oynamak çocuğun zekâsına katkı sağlar,
- Anne baba ve çevre ile iletişimi kuvvetlenir,
- Kelime haznesi gelişler,
- Dikkat toplama ve konsantre olma becerisi artar,
- Yaşam enerjisini olumlu etkiler,
- Motor, sosyal ve duygusal gelişimine katkı sağlar,
- Özgüveninin oluşumuna destek sağlar.
Çocuklarla Doğru İletişim Kurmanın Önemi
Çocukların kişilik ve karakter gelişimi için sadece oyun oynamak bazen yetersiz kalabilir. Bu yüzden oyunlardan önce çocuklarla nasıl iletişim kurulur bilmeniz gerekmektedir. Doğru iletişimin altın kuralları ise şunlardır;
- Beden dilinizi kullanın, çocukla iletişim kurarken onların göz hizasına konuşun,
- İyi bir dileyici olun, çocuğunuzun ne anlatmak istediğinden emin olun,
- Tehditkâr bir dille konuşmamak,
- İyimser ve olumlu olmak,
- Var olan soruna çözüm bulacağına çocuğu tatlı bir dille ikna etmek,
- Çocuk sakinleşene kadar beklemek ve ve çocuk sakinleşene kadar ona belli bir alan tanımak.
Anne Kart Başvurusu Nasıl Yapılır 2023